Vi hjälper dig behandla din smärta

Smärtor kan upplevas både kroppsligt och mentalt – intensivt och kortvarigt eller utdraget och ihärdigt. När du känner en smärta vill kroppen berätta att någonting inte står rätt till. Vi hjälper dig hitta roten till din smärta och behandlingsmetoden som passar just dig.

Ingen känner dig lika bra som du själv. Av den anledningen utgår vi på Dunami alltid från dig som person och den smärta du upplever. Vi arbetar dynamiskt med våra olika behandlingsmetoder och ser alltid till att hitta en balans mellan kropp och själ.

Här kan du läsa mer om vanliga besvär och smärtor som vi behandlar. 

Har du några frågor är du alltid välkommen att ta kontakt med oss via telefon eller mail.

Fysiska smärtor och påfrestningar

Huvudvärk & migrän

Huvudvärk är vanligt och sällan farligt. Det kan bero på faktorer som stress, spända muskler eller oro. Oftast går huvudvärken över av sig själv men vissa i fall, när den är mer ihärdig eller uppkommer mer frekvent, kan det vara bra att se över möjligheten att behandla smärtan. Vissa upplever huvudvärk på morgonen, andra under eftermiddagen och en del i samband med att de ska sova. Huvudvärken kan upplevas intensiv och kortvarig och i vissa fall ihållande och utdragen. Oavsett hur eller när din huvudvärk hjälper vi till att hitta roten till din smärta.

Muskelvärk & ledvärk

Smärta eller värk i muskler och leder har de flesta upplevt någon gång. Det kan exempelvis bero på att man utfört någon form av rörelse man inte är van vid eller utövat en idrott. Värken kan även uppstå vid stillasittande arbete eller som en följd av spänningar i kroppen. Oavsett vilken anledning muskelvärken eller ledvärken uppstått av är det viktigt att lyssna på kroppen och behandla smärtan.

Ryggont & nackont

Nästan alla har någon gång upplevt smärta i ryggen eller mildare former av ryggont. Ofta går obehagskänslan över av sig själv men ibland kan det vara bra att aktivt behandla smärtan. Du kanske känner igen beskrivningen att det någon gång “smällt till i ryggen” eller att du haft svårt att ta djupa ordentliga andetag. Dessa typer av symptom är varningssignaler som kroppen ger ut när det kan vara dags att söka hjälp för besvären. 

Även smärtor i nacken eller ländryggen är vanliga. Du kan till exempel känna stelhet, ömhet och värk som inte ger med sig. Vid lindriga besvär kan du själv behandla smärtan med hjälp av exempelvis en vetekudde. Skulle den däremot vara ihärdig rekommenderar vi dig att ta hjälp för dina besvär och behandla smärtan. 

På Dunami erbjuder vi olika typer av behandlingsmetoder. Vi utför bland annat naprapati som är en väl beprövad och många gånger framgångsrik behandlingsmetod mot smärtor i nacke och rygg. Även kraniosakral terapi kan vara en behandlingsmetod som lindrar besvären. Läs mer om våra olika behandlingsmetoder här. Ta kontakt med oss för mer information och kostnadsfri konsultation.

Mentala smärtor och påfrestningar

Oro & ångest

Bär du på en känsla av oro eller ångest? Då är du inte ensam. De flesta har någon gång upplevt detta mentala tillstånd. Blir känslan däremot ihärdig, eller om den är återkommande på ett sätt som får dig att må dåligt, är det viktigt att lyssna på kroppens signaler och ta hjälp. 

Stress

Att uppleva stress någon gång ibland är en naturlig del av livet. Känslan av att man för stunden inte är sitt bästa jag, är kort i stubinen, trött eller glömsk är vanliga kännetecken på stress. Känslan av att man har lätt till gråt eller är ensam trots att man har människor omkring sig är inte helt ovanligt. Stress kan även ge kroppsliga symptom som huvudvärk, magont, spänningar och oro. 

Att bli stressad någon gång ibland är normalt och något alla upplevt. Men om stressen pågår under en längre tid eller uppkommer allt för ofta kan kroppen ta skada. Genom att lyssna på kroppen, vara observant på signalerna och söka hjälp när det behövs är både viktigt och nödvändigt för att du ska må bra – i kropp såväl som själ. 

Beroende på hur allvarlig din stress är och vilka symptom den visar sig genom erbjuder vi olika behandlingsmetoder. På Dunami arbetar vi dynamiskt mellan kropp och själ och utformar alltid behandlingsmetoden utifrån ditt behov. För behandling av stress kan samtalsstöd vara en fungerande metod men även kraniosakral terapi och EQ-terapi kan lindrar stressrelaterade besvär. 

Utbrändhet

Utbrändhet kan beskrivas som sluttampen av en långvarig stress. Att vara utbränd är jobbigt och många gånger svårt att behandla på egen hand. Med stöd och rätt behandling kan du återhämta dig, även om det många gånger tar lång tid. 

Symptomen för utbrändhet är nästan alltid både mentala och fysiska. Oftast har du haft ett eller flera stressrelaterade besvär innan som i sin tur lett till detta hälsotillstånd. Vilka besvär som är tydligast varierar från person till person men trötthet, koncentrationssvårigheter, oro och nedstämdhet är exempel på mentala symptom som kan vara tecken på utbrändhet. Även kroppsliga symptom som yrsel, hjärtklappning, magbesvär och känslighet för ljud kan uppstå. 

Oavsett vilka besvär du upplever eller hur länge du varit utbränd är det viktigt att ta hjälp. På Dumani värdesätter vi ditt mående och ser alltid till att arbeta utifrån dig och dina behov. Vilken behandlingsmetod som lämpar sig bäst beror helt och hållet på vad symptom och besvär du upplever. 

Psykisk misshandel

Att leva i en nära relation med en person som systematiskt utsätter dig för kränkningar och förödmjukelser är ett tecken på psykisk misshandel. I en sådan relation skadas din självkänsla, självbild och självtillit allvarligt. När man är utsatt för psykiskt våld pendlar man ofta mellan hopp och förtvivlan. Inte helt sällan varvar utövaren mellan att vara varm och kärleksfull till att framföra hot, manipulationer och systematiska kränkningar. Vid långvarig psykisk misshandel händer det ofta att man som utsatt tvivlar på sitt eget omdöme och människovärde. 

En långsam normaliseringsprocess kan leda till att du till sist tappar bort ditt egna Jag. Är personen verkligen så elak? Är det inte vara jag som inbillar mig? Ifrågasättande av sitt eget omdöme uppstår ofta för en person som är utsatt. Oavsett hur den psykiska misshandeln visar sig eller hur länge de systematiska kränkningarna och hoten pågått är det viktigt att söka hjälp. Ge inte upp. Det finns hjälp att få. 

Vi på Dunami erbjuder samtal med fokus på dig och ditt välmående. Jag som leder samtalen möter dig där du är i din process. Att bygga upp din inneboende kraft, självkänsla och självtillit är ett första steg bort från en osund relation. Vårt mål är att du ska känna dig stark nog att orka ta de beslut som är rätt för dig och ditt liv. Vi har tystnadsplikt.

Fobier

De allra flesta har något de känner en stark rädsla för. Graden av rädsla varierar från oro eller obehag till panikartad rädsla och ångest. Alla fobier behöver inte behandlas. En bra riktlinje för om du ska söka hjälp för din fobi är däremot om din fobi utgör ett hinder att leva det liv du vill. Är det så att du undviker vissa platser eller situationer för att inte behöva möta din rädsla kan en behandling mot din specifika fobi vara aktuell. 

På Dunami behandlar vi olika typer av fobier men har valt att nischa in oss på några av de vanligaste rädslorna; fobier för spindlar, fobier för ormar och fobier för höga höjder. Vid behandling arbetar vi mycket med mentala bilder för att successivt hantera och minimera rädslan.

Mentala blockeringar

Att uppleva blockeringar kan både vara påfrestande i vardagen och jobbigt mentalt. De kan hämma dig själv från att anta utmaningar eller göra något du verkligen drömmer om. Blockeringar innebär att du hindrar dig själv från att göra det du vill då du av någon anledning har en ursäkt. Det kan exempelvis vara att du undviker att tala inför folk trots att du egentligen önskar att du kunde. 

På Dunami hjälper vi dig att övervinna dina blockeringar, vare sig det handlar om att du ska våga ta dig an en utmaning eller följa en dröm. Genom att tillämpa mental coachning och samtalsstöd guidar vi dig fram till lösningen där du plockar bort det “men” som blockerar dig. Målet är att sätta punkt vid din dröm eller utmaning och hitta ett fungerande tankesätt som får dig att våra.